Witam,
tworzę nową odsłonę pewnej strony internetowej, mam już zrobiony prosty szablon w HTML + CSS,
ale zacząłem myśleć o jakichś ułatwieniach na przyszłość.
Zastanawiałem się już nad jakimś skryptem newsów, a teraz myślę czy by nie skorzystać z jakiegoś całego systemu CMS...
Wiele nie wymagam. Chcę aby strona była prosta, czytelna i funkcjonalna. Drupal? Joomla? Jeszcze inne?
System newsów - nowe wiadomości dodawać będzie tylko jedna osoba,
zależy mi na możliwości CAŁKOWITEGO wyłączenia komentowania newsów.
Podstrony - bez informacji kto i kiedy napisał.
Mile widziane jakieś ułatwienie związane z galerią (np. lightbox)
Możecie powiedzieć mi coś w tym temacie? Co łatwiej wprowadza się we własny szablon?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Strona 1 z 1
Prosty CMS
Napisano 04 grudzień 2010 - 01:21
Nie wiem jak drupal a nie chce mi się googlować ale prawdopodobnie też tak jak joomla są na licencji GPL co oznacza, że możesz je dowolnie modyfikować (tak w skrócie).
Z tych dwóch cms polecam Ci joomle ze względu na jej łatwą edycję a czasem nawet wystarczy odpowiednia konfiguracja i wtyczki.
Nie masz też dużych wymagań. Jeżeli znasz podstawy php (lub jeszcze nie) to może warto rozszerzyć wiedzę i napisać coś własnoręcznie? Jest to najlepsze rozwiązanie które daje najwięcej satysfakcji.
Z tych dwóch cms polecam Ci joomle ze względu na jej łatwą edycję a czasem nawet wystarczy odpowiednia konfiguracja i wtyczki.
Nie masz też dużych wymagań. Jeżeli znasz podstawy php (lub jeszcze nie) to może warto rozszerzyć wiedzę i napisać coś własnoręcznie? Jest to najlepsze rozwiązanie które daje najwięcej satysfakcji.
Napisano 06 grudzień 2010 - 01:05
Ja osobiście polecam drupal gdzie możesz wyłączyć sobie praktycznie wszystko. Pełno modułów oraz dobre seo. Niestety dla nowicjuszy może wydać się skomplikowany (pozory). Zakodowanie własnej skórki może jednak być prostsze w joomli.
Jest wiele tematów w sieci; niektórzy wolą joomlę inni nie wyobrażają sobie życia bez drupala. Lektura internetu w tej kwestii powinna pomóc
.
Jest wiele tematów w sieci; niektórzy wolą joomlę inni nie wyobrażają sobie życia bez drupala. Lektura internetu w tej kwestii powinna pomóc
Strona 1 z 1

Logowanie