Forum Webmasterskie: Prosty CMS - Forum Webmasterskie

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Prosty CMS

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   shaken Ikona

• Przedszkolak
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 6
  • Rejestracja 03-grudzień 10

Napisano 03 grudzień 2010 - 22:44

Witam,
tworzę nową odsłonę pewnej strony internetowej, mam już zrobiony prosty szablon w HTML + CSS,
ale zacząłem myśleć o jakichś ułatwieniach na przyszłość.

Zastanawiałem się już nad jakimś skryptem newsów, a teraz myślę czy by nie skorzystać z jakiegoś całego systemu CMS...

Wiele nie wymagam. Chcę aby strona była prosta, czytelna i funkcjonalna. Drupal? Joomla? Jeszcze inne?

System newsów - nowe wiadomości dodawać będzie tylko jedna osoba,
zależy mi na możliwości CAŁKOWITEGO wyłączenia komentowania newsów.

Podstrony - bez informacji kto i kiedy napisał.

Mile widziane jakieś ułatwienie związane z galerią (np. lightbox)

Możecie powiedzieć mi coś w tym temacie? Co łatwiej wprowadza się we własny szablon?

Z góry dzięki.
Pozdrawiam
0

#0 Reklama

• WebForum.pl
  • Grupa Advert

Napisano --

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Jarek Ikona

• Bywalec
  • Ikona
  • Grupa Moderators
  • Postów 43
  • Rejestracja 30-lipiec 09

Napisano 04 grudzień 2010 - 01:21

Nie wiem jak drupal a nie chce mi się googlować ale prawdopodobnie też tak jak joomla są na licencji GPL co oznacza, że możesz je dowolnie modyfikować (tak w skrócie).
Z tych dwóch cms polecam Ci joomle ze względu na jej łatwą edycję a czasem nawet wystarczy odpowiednia konfiguracja i wtyczki.
Nie masz też dużych wymagań. Jeżeli znasz podstawy php (lub jeszcze nie) to może warto rozszerzyć wiedzę i napisać coś własnoręcznie? Jest to najlepsze rozwiązanie które daje najwięcej satysfakcji.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mervin Ikona

• Administrator
  • Ikona
  • Grupa Administrators
  • Postów 143
  • Rejestracja 17-lipiec 09

Napisano 06 grudzień 2010 - 01:05

Ja osobiście polecam drupal gdzie możesz wyłączyć sobie praktycznie wszystko. Pełno modułów oraz dobre seo. Niestety dla nowicjuszy może wydać się skomplikowany (pozory). Zakodowanie własnej skórki może jednak być prostsze w joomli.
Jest wiele tematów w sieci; niektórzy wolą joomlę inni nie wyobrażają sobie życia bez drupala. Lektura internetu w tej kwestii powinna pomóc :).
0

Strona 1 z 1